Enemmän kotia, vähemmän neliöitä

Isot ikkunat ja korotettu katto tuovat valoa ja tilan tuntua kodin sydämeen. Keittiö, ruokailutila ja olohuone muodostavat suuren yhtenäisen tilan, jossa aikaa vietetään yhdessä ja eniten.
Isot ikkunat ja korotettu katto tuovat valoa ja tilan tuntua kodin sydämeen. Keittiö, ruokailutila ja olohuone muodostavat suuren yhtenäisen tilan, jossa aikaa vietetään yhdessä ja eniten.

Sami Matoniemen perhe rakensi uuden kodin ja muutti Järvenpäähän viime kesänä. Talonrakentajien tavoitteena oli talo hyvällä sijainnilla ja pohjaratkaisu, joka kestää aikaa. Nyt lapsiperhearki rullaa ja arkea siivittää
musiikki niin sisällä kuin ulkona.

2,5-vuotias Dana tuli Samin ja Hanna-Marin perheeseen syksyllä
2019. Dana tervehtii vieraat reippaalla alkuhaukunnalla, mutta on luonteeltaan lapsirakas koira.
2,5-vuotias Dana tuli Samin ja Hanna-Marin perheeseen syksyllä 2019. Dana tervehtii vieraat reippaalla alkuhaukunnalla, mutta on luonteeltaan lapsirakas koira.
KOTITARINAT_enemmän-kotia-vähemmän-neliöitä-2b

Oven takaa kuuluu riehakas haukku. Kun Sami Matoniemi avaa oven, kuono käy läpi tulijat. Tänään Sami viettää etäpäivää, sillä päivän ohjelmassa ei ole työmaakäyntiä tai kokousta. Samin ja kolmen muun osakkaan lvi-suunnittelutoimisto sijaitsee Malmilla, mutta kotona työpisteenä toimii kodin tukikohta: keittiön, olohuoneen ja ruokailutilan yhtenäinen ja avara kokonaisuus. Keittiön pöydän ääressä kahvia siemaillen tai leppoisasti sohvan nurkasta voi vastailla sähköposteihin ja hoitaa muut juoksevat asiat rennosti sekä säästää samalla puoli tuntia ajoa molempiin suuntiin. Työn etenemistä valvoo musta nappisilmä Dana, joka rauhoittuu viereen rapsuteltavaksi.

Aamiaisnurkka on käytännöllinen lisä avokeittiöön. Näin aamiaistarpeet saa helposti esille, mutta tarvittaessa myös katseilta piiloon.
Aamiaisnurkka on käytännöllinen lisä avokeittiöön. Näin aamiaistarpeet saa helposti esille, mutta tarvittaessa myös katseilta piiloon.

Arjen asiat lähellä
Edellisessä kodissa koko yläkerta oli lasten reviiriä eivätkä aikuiset siellä juuri piipahtaneet, muuta kuin hyvät yöt sanomassa. Valveilla ollessaan lapset touhusivat kuitenkin leikkejään alakerrassa. Kaksikerroksisessa talossa oli jopa liikaakin tilaa.
– Lapset kasvavat niin äkkiä, ja jollakin aikataululla lähtevät omille teilleen. Tulevaisuutta ajatellen se koti oli ihan liian iso meille kahdelle, ei me kaivata isoja huoneita tyhjillään, Sami pohtii.

Samilla ja Hanna-Marilla on jo aiempi kokemus taloprojektista: 10 vuotta takaperin oma koti rakentui uudelle asuinalueelle Kellokoskelle. Sieltä löytyi alle kouluikäisille turvallinen ympäristö ja hyvät leikkipaikat. Lasten kasvaessa harrastusmahdollisuudet ja omatoiminen liikkuminen alkoivat tulla ajankohtaiseksi. Niinpä Samin ja Hansun haave, paluumuutto Järvenpäähän, alkoi tuntua järkevältä ratkaisulta.

Sopiva tontti sporttiselle perheelle löytyi hyvään hintaan läheltä palveluja ja liikuntamahdollisuuksia. Lasten koulu on noin kilometrin päässä, joukkoliikenne pelaa eikä kauppareissulle tarvitse käynnistää autoa. Vanhempien kuntosaliharrastus jäi vähemmälle, kun talonrakennus alkoi, mutta nyt lajiksi on muotoutunut kävely ja juoksu hyvien lähimaastojen poluilla Danan kanssa. Metsäretkiltä kotiin palatessa on helppo siirtyä terassin kautta kodinhoitohuoneen laattapinnalle ja siistiä niin koira kuin kamppeet.

KOTITARINAT_enemmän-kotia-vähemmän-neliöitä-4a
Integroidun äänentoistojärjestelmän kaiuttimet sulautuvat kattoon tyylikkään huomaamattomasti.
Integroidun äänentoistojärjestelmän kaiuttimet sulautuvat kattoon tyylikkään huomaamattomasti.

Musiikkivalmis koti
Samin sisko rakensi miehensä kanssa muutama vuosi sitten talon, johon tuli äänentoistojärjestelmä. Silloin Sami alkoi haaveilla, että jos joskus vielä koti tehdään, niin kyllä sinnekin sellainen tulee.
– Haluttiin ehdottomasti, että kaiuttimet löytyy saunasta, pesuhuoneesta, olohuoneesta ja terassilta. Lisäksi on irtokaiutin, jonka voi napata vaikka omaan huoneeseen.

Äänentoistolaitteiston toimittaja CETgroupin Musiikkivalmis Koti -konsepti ei ollut Samille aiemmin tuttu, mutta koska Jukkatalon palvelukumppanilta järjestelmän sai vaivattomasti, Sami luotti valintaan. Näin hänen ei tarvinnut sovittaa omaa projektia raksaprojektin rinnalle.
– Ollaan tyytyväisiä järjestelmään! Ääntä lähtee ja laatu on hyvä. Se toimii juuri sillä ajatuksella kuin halusin. Saunassa kuunnellaan, pihalla kun touhutaan, kesäillassa terassilla, käytännössä melkein aina kun ruokaa laitetaan. Ei ole päivää, etteikö jossain vaiheessa musiikki kuulu noista vehkeistä. Siivouskin sujuu kivemmin musiikin kanssa!

Perheenjäsenet ohjaavat järjestelmää pääsääntöisesti kännykän kautta tai tabletista. Seinäpaneelia ei tule käytettyä, paitsi jos on kaveri kylässä ja haluaa jonkun biisin kuunteluttaa. Silloin tarvitsee vain laittaa bluetooth päälle, että pääsee liittymään järjestelmään. Seinäpaneelin kautta voi myös ohjata joka kaiuttimeen oman äänilähteen, näin ei tule kiistaa mitä kuunnellaan.
– Mä kuuntelen melodista heviä.

KOTITARINAT_enemmän-kotia-vähemmän-neliöitä-4b