pohjonen-talo-797x550

Ajatus omakotitaloon syntyi kun vanhasta, n. 100m2 paritalostamme alkoi loppua varastotila. Esikoisemme tavarat ja tarvikkeet kaiken muun tavaran ohella aiheuttivat pääosin tuon suuremman tilantarpeen. Kävimme aluksi vaimoni Sannan kanssa katselemassa valmiita myynnissä olevia omakotitaloja, jotta saisimme idean alkuun. Mutta jostain syystä meitä viehätti enemmän ajatus siitä, että talo olisi täysin omiin tarpeisiimme suunniteltu.

Ensin toki piti löytää tontti, johon se talo rakennettaisiin, kun ei sitä voinut ilmaankaan jättää roikkumaan. Vaikka tässä vaiheessa meillä ei vielä ollut tietoa siitä, minkälainen talo meille tulee. Tai no, ainoastaan sen verran, että siitä tulee täysikaksikerroksinen. Tuossa tonttiarvonnassa syksyllä 2016 saimme sitten mieleisemme tontin, joka oli katsottu tarkalleen ilmansuunnan mukaan, jotta aurinko paistaa terassille koko päivän. Seuraavaksi alkoikin ahkera pohjapiirrosten läpikäyminen ja talotehtaiden kilpailuttaminen. Kunnes sitten vihdoin Jetta-talon kanssa päädyttiin kumpaakin osapuolta miellyttävään tulokseen. Talokaupat tehtiin syyskuun alussa 2017.

Meillä oli ulkopuolinen rakentaja, joka hoiti kaiken paitsi putkityöt, sähköt ja laatoituksen. Kun kävi rakennuksella, usein tuli kysymyksiä, että mihin haluatte tämän tai tuon ja onko merkitystä mihin tämä laitetaan. Olimme käyneet pohjakuvia ja sisustusasioita läpi sisustussuunnittelijan kanssa ja vaimoni oli hyvinkin tarkka monista asioista. Luonnollisesti siitä syystä, että tässä tehtiin itselle/koko perheelle omaa kotia mahdollisesti loppuiäksi.

Ensimmäinen kosketus taloon integroitavista äänentoistoratkaisusta tuli Seinäjoen asuntomessuilla 2016. Kävimme jossain messutalossa, jossa oli nämä CET Groupin myymät kaiuttimet ja se jotenkin hiveli sekä korvia, että silmiä. Se oli ensimmäinen kerta, kun näin omakotitalossa kaiuttimet katossa. Siinä tuli fiilis, että haluaisin tuollaiset omaankin taloon ja tuumasin vaimolleni, että “nuo vois olla kivat”, johon hän vastasi, että “ota esite niin katsotaan mitä siitä tulee”. Useiden puheluiden ja sähköpostien jälkeen päästiin CET Groupin kanssa vihdoin siihen tilanteeseen, että pystyin tekemään tilauksen näistä syksyllä 2018. Päädymme CEThome monihuoneratkaisuun ja nyt voimme nauttia musiikista helposti: saunassa, kodinhoitohuoneessa, keittiössä, olohuoneessa, terassilla ja makuuhuoneessa.

Pohjonen
Pohjonen

Pääsin aloittamaan äänentoistojärjestelmä asennuksen vielä 2018 aikana, ensin asensin kaapeleita ympäri talo. vetelin varmaan toistasataa metriä verkkokaapelia ja kaiutinkaapelia ympäri taloa. Sen jälkeen kun nämä oli hoidettu, piti odotella, että saadaan väliseinät levytettyä ja sitten pääsin merkkaamaan tarkat paikat käyttöpaneeleille ja Bluetooth vastaanottimille. Sähkömies teki sopivat reiät seiniin koerasioita varten. Tämän jälkeen pääsin kytkemään tarvittavat liittimet kaapeleihin. En ollut koskaan ennen sitä tehnyt. Pitkäjänteinen yrittäminen ja kokeilu tuottivat kuitenkin lopulta tulosta ja sain kaikki liittimet kytkettyä. Tämän jälkeen oli kaiuttimien asennus kattoon valmiiksi tehtyihin aukkoihin. Käyttöpaneelit ja Bluetooth olikin melko helppoa asentaa paikoilleen, kun vain tiesi mitä liittää mihinkin. Sain CETgroupilta hyvät ohjeet tähän ja sen avulla oli helppo toimia.

Talon suhteen on muuton jälkeen riittänyt tekemistä enemmän kuin paljon, vaikka rakenteellisesti kaikki olikin jo valmiina kun muutimme. Pientä säätämistä ja tavaroiden laittamista on kuitenkin riittänyt ihan koko ajan ja riittää edelleen. Suurin osan kaiuttimista on ehditty testaamaan ja hyvin toimivat. Järjestelmä on yllättävän helppokäyttöinen. Kuvittelin, että vaimoni alkaa soittamaan musiikkia vasta reilun vuoden asumisen jälkeen, koska “en jaksa säätää kun on niin vaikeata”. Olin väärässä, nimittäin hän aloitti käytön melkeinpä heti kun kaikki oli asennettu! Terassin kaiuttimiin olen erityisen tyytyväinen ja siihen valittiinkin Bowers & Wilkinsin  kaiuttimet. Kaikkinensa olemme olleet todella tyytyväisiä ostokseen ja kohta viisivuotias tyttäremme tuumaakin usein “isi laita lastenlauluja soimaan”. Käyttöä siis on.

Sen verran voisin sanoa tästä koko yhtälöstä, että CETgroup Lindstedt oli ehkä hieman poikkeuksellinen myyjä, koska hän ei lopettanut työtään siihen kun kaupat oli tehty. Hän auttoi aina tarvittaessa, kun tuli pulmia matkaan ja oli tavoitettavissa puhelimitse ja sähköpostilla. Siitä iso kiitos hänelle.

pohjonen-pohjakartta